Kış Mevsiminde Nasıl Giyinmeli?
Kış Mevsiminde Çocuklar Nasıl Giyinmeli?
Mevsim değişiklikleri, tıpkı bizim için olduğu gibi, çocuklar için de türlü zorluğa hazırlıklı olmayı gerektirir. Bünyeleri yetişkinlere oranla daha zayıf olan çocuklar, mevsim değişiklikliği döneminde dış etkenlere karşı daha duyarlı hale gelirler. Kış mevsimini yaşamaya başladığımız şu günlerde havanın giderek soğuması ancak güneşin de kendini göstermeye devam etmesi nedeniyle pek çok ebeveyn, çocuklarını nasıl giydirmeleri gerektiğini düşünür hale geldi. Kalın kazaklara merhaba mı demeli yoksa kat kat giydirmeyi mi tercih etmeli? Gün içerisinde üşür mü yoksa fazlaca hareketli olduğu için terleyip üşütür mü? Çocuklarını kış mevsiminde hem soğuğa dayanıklı hem de stil sahibi bir şekilde giydirmek isteyenler için soruları bir kenara bırakıp cevaplara bakalım istedik.
1. Lahana Bebeği, Hatırlayın
Evet, pek çok genç ebeveynin artık hatırlamakta güçlük çektiği, belki de hiç tanışmadığı lahana bebeği hatırlama zamanı. Kat kat giyindiği için şişen ve "lahana gibi olduğu" için alaycı cümlelerle karşılaşan kahramanımız, aslında en doğru olanı yapıyormuş da haberimiz yokmuş.
Havaların değişkenlik gösterdiği, kimi zaman günlerin, kimi zamansa gün içerisinde farklı saatlerin birbirinden çok başka mevsimlerde yaşandığı günümüzde, her ihtimali düşünerek giyinmekte fayda olduğunu unutmayın.
Çocuğunuzu giydirirken, üç farklı katmanda kıyafet giydirmeyi planlayarak işinizi kolaylaştırabilirsiniz.
- Temas Katmanı Çocuğunuzu giydirirken ilk adım, tenine temas edecek parçaları seçmek. İnce dokunmuş, nefes alan (yani hava alışverişi sağlayan) ve kaliteli kumaştan üretilen parçaların bir adım önde olduğunu unutmayın. Bu ince parçalar, çocuğunuzun ilk koruma katmanı olacak.
- Sıcaklık KatmanıKalın dokulu gömlek, elbise veya pantolonlar, yün kazaklar veya hırkalar; bu katman, çocuğunuzu sıcak tutmak için var. Çocuğunuzun hareket kabiliyetini kısıtlamayacak şekilde isterseniz tek bir kalın parça, isterseniz birkaç farklı ince parçanın üst üste giydirilmesiyle oluşturacağınız bu ikinci katman, gerekli sıcaklık hissini sağlamak ve vücut ısısını dengede tutmak için bir hayli önem taşıyor.
- Koruma KatmanıGünlük hava durumuna göre yağmur, kar veya sert rüzgarlara karşı koruma sağlayacak bir dış katman olarak mont seçebilir ve çocuğunuzun kıyafetini tamamlayabilirsiniz.
Peki ya katmanlar halinde giyinmenin faydaları neler?
· Değişen hava koşullarına uygun olarak bazı kıyafetleri çıkartabilir veya yeniden giydirebilirsiniz.
· Özellikle küçük yaşta bir çocuğunuz varsa, gün içerisinde vücut sıcaklığını doğru noktada tutmak için farklı parçaları bir arada kullanabilirsiniz.
· Şapka, bere, eldiven, atkı gibi farklı aksesuarlar yardımıyla çocuğunuzun kıyafetlerini renklendirebilirsiniz. Bu sayede birden fazla parça kıyafet giymiş olmanın yarattığı karışıklık hissini, renkli bir hayal gücünün ürettiği yaratıcı karmaşaya çevirebilirsiniz.
2. Kurallar, Kurallar
Her mevsimde olduğu gibi kış mevsiminde de giyinirken dikkat edilmesi gereken bazı kurallar olduğunu unutmamak gerek.
· Çocuğunuz için seçeceğiniz kalın kumaşlı kıyafetlerin, çocuğunuzun hareket kabiliyetini kısıtlamaması gerekir. Dilediği gibi koşup oynayamamak bir yana, çocuğunuzu giydirme şeklinizin yanlış olması nedeniyle çocuğunuz düşebilir, yaralanabilir.
· Çocuğunuz için yapacağınız dış giyim alışverişinizde fosforlu veya neon renklere yönelerek güvenlik konusunda doğru bir adım atabilirsiniz. Bu tür canlı renkler, özellikle karlı, yoğun yağmurlu veya sisli günlerde çocuğunuzun görünür olmasını sağlar; trafikteki motorlu araçlar, motorlu bisikletler, bisikletler veya yayalara bir uyarı niteliğindedirler. Çocuğunuzun bu renkli kıyafetler sayesinde çok eğleneceği de ortada.
· Çocuğunuzu, gün içerisindeki planına uygun olacak şekilde giydirmeye özen gösterin. Eğer çok hareketli bir gün geçirecekseniz, birkaç parça yedek kıyafeti yanınıza almayı unutmayın. Bu sayede hareket nedeniyle terleme veya yağmurda ıslanma gibi durumlara karşı önleminizi almış olursunuz.
· Gün içerisinde gerçekleştireceğiniz aktiviteler eğer açık havada ise, aktivite başlangıcında en dış katmanda yer alan kıyafeti muhakkak çıkartın. Çocuğunuz başlangıçta üşüyecek olsa da aktivite sırasında vücut ısısı artacaktır. Aktivite sonrasında, en dış katmandaki kıyafetini yeniden giydirerek bu ısıyı korumasını sağlayabilirsiniz.
· Vücut ısısını kaybetmemeyi amaçlarken vücuttaki kan akışını durduracak kadar sıkı giyinmek, sağlık problemlerine yol açabilir. Bu nedenler özellikle ayakkabı veya eldiven gibi parçaları çok sıkı şekilde kullanmamak gerekir.
· Eğer farklı yerlerinde zincir, bağcık, ip, fermuar gibi detaylara sahip kıyafetler tercih edecekseniz, bu detayların çocuğunuza zarar vermeyecek şekilde hazırlandığından (sivri ucu olmayan, silikon/tahta gibi materyallerden yapılmış, kolay dolanmayan vb.) emin olun. Eğer herhangi bir tehlike yaratacağını düşündüğünüz detaylar varsa, bunları küçük dokunuşlarla modifiye edin.